Keď prí­de čas na druhé bábo – II. časť

Keď príde čas mať druhé bábo, tak niektoré veci skúsim robiť inak. O prvej z nich som napísala v odpovedi na Renčin komentár k tomuto článku [pozn.: ten komentár neprežil transfer zo starého blogu na tento nový, ale išlo o telesnú autonómiu a o to, že nechcem, aby pri pôrode boli nejaké úkony či už na mne alebo na mojom dieťati vykonávané bez môjho súhlasu], dnes chcem napísať o druhej a niekedy časom bude aj tretia časť.

Kika bola (a stále je) veľké dieťa – keď sa narodila, mala 4975g. Je jasné, že keď sa takéto niečo pýta na svet, delikátne dámske partie dostanú zabrať. V mojom prípade bolo treba 45 minút na pozašívanie toho, čo sa potrhalo. Myslím si, že okrem Kikinej veľkosti tomu trhaniu napomohli dva ďalšie faktory.

Jednak nástrih hrádze (epiziotómia), ktorý tomu mal podľa slov doktora zabrániť a tiež (ako Kikine kŕmenie na novorodeneckom) bol vykonaný bez opýtania, napriek tomu, že štúdie ukazujú, že je súvis medzi nástrihom a následným poškodením panvového dna. Ďalší krát urobím všetko pre to, aby sa to nezopakovalo.

A druhá vec je poloha pri tlačení. Ja som tlačila klasicky na chrbte, s nohami hore. Priznávam, bola som unavená, bola som hore od druhej v noci a ani ten spánok predtým nebol nič moc. Skoro celý deň (okrem krátkych prestávok na monitore) som strávila chodením a preto posteľ vyzerala na konci lákavo. Ale poloha na chrbte je na tlačenie tá najhoršia možná (teda okrem visenia za členky zo stropu) a štúdie ukazujú*, že napríklad drep alebo poloha na všetkých štyroch môžu zväčšiť ten kritický priestor v panve, kadiaľ dieťa musí prejsť, až o štvrtinu! To je dosť na rozdiel medzi trhaním a netrhaním aj pri veľkom dieťati. Moje riešenie nie je ďalši krát viac “odpočívať”, ale dopredu sa uistiť, že všetci prítomní vedia, že nechcem tlačiť na chrbte a sú ochotní mi pomôcť vyskúšať iné polohy.

Argument, že všetci tak rodia, tak čo vymýšľam, neobstojí. Pozrite si tento krátky film (rozdelený na 5 častí) – The Timeless Way: History of Birth from Ancient to Modern Times (História pôrodu od starých časov až do dnes). Pokiaľ máte čas/chuť len na jednu časť, tak pozrite štvrtú v poradí (až mi z toho behajú zimomriavky). Ešte dodám, že obrázky sú tam zaujímavé aj pre tých, čo nehovoria po anglicky.

*Stand and Deliver je jeden z mojich veľmi obľúbených blogov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.