Víkendové surfovanie

Žeby sa z tohto stávala pravidelná rubrika :)?

domy v korunách stromov – vďaka Mirečkovi za tieto obrázky

v čom je hodnota vysokých škôl – a ako sa to v minulosti menilo. Dobre napísané a na zamyslenie.

gay girl in Damascus – možno ste zachytili, že tá blogerka je v skutočnosti chlapík žijúci v Edinburgu. Tu je článok, ktorý hovorí, prečo to nie sú len nevinné písačky.

zranenia mozgu v Asterixovi – publikovať za zjavne dá všeličo. Ak sa nad výsledkami tohto článku ani neusmejete, tak s vami niečo nie je v poriadku.

najhoršie miesta na svete pre ženy – interaktívna mapa

pravé a falošné úsmevy – väčšina ľudí vraj nie je dobrá v rozoznávaní falošných úsmevov od tých pravých, ale mne sa tu z dvadsiatich podarilo správne určiť 15. Ako jedno z možných vysvetlení ponúkajú teóriu, že ľudia spolu lepšie vychádzajú, ak nie vždy vedia, čo ostatní naozaj cítia.

…a na záver: na jednom blogu som čítala, že keď si otvorím wikipediu (ja som to skúsila párkrát s anglickou a párkrát so slovenskou), zvolím náhodný článok, kliknem na prvú linku v tomto článku, ktorá nie je v zátvorke alebo napísaná kurzívou a tento postup opakujtem, tak skončím pri matematike alebo filozofii. Nestrávila som tým nejako extra veľa času (kde by som ho vzala, všakže?), ale v pár prípadoch mi to vyšlo (v tých ostatných som sa zacyklila).

Je pravda, že pokiaľ by jeden termín mal “priťahovať” všetky ostatné (väčšina článkov totiž začne definíciou, kde daný objekt, ktorý popisujú, zaradí do nejakej triedy), tak by to bolo niečo pomerne dosť všeobecné. Matematiku by som síce netipovala, ale celkom ma teší, že je tam. Akurát keď o tom príliš veľa ľudí bude písať/vedieť, tak určite sa nájdu nejakí, ktorí zeditujú zopár relevantných článkov a “presmerujú” tok niekde inde…

4 comments

    1. hmm, tak som skusila zacat s matematikou a s filozofiou (na anglickej wikipedii):
      mathematics -> quantity -> property -> modern philosophy -> philosophy
      philosophy -> rational argument -> rationality -> philosophy

      1. Tiez som to citala len s filozofiou, ale po praktickej skuske som sa prave z Ugandy dostala na matematiku 😀 (tiez anglicka wiki):

        Uganda -> landlocked country -> country -> geography -> earth -> planet -> orbit -> physics -> natural science -> science -> knowledge -> information -> sequence -> mathematics.

        A odtial potom uz rovnako, ako Ty, k filozofii 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.