Čokoládová torta

Ja som v našej rodine trochu za čudáčku. Jediná praváčka a jediná, čo nerozumie čokoláde. (Oni nerozumejú?) Mám rada čokoládu, čistú čokoládu, ešte aj s orieškami alebo s ovocím, ešte aj horúcu čokoládu, proste čokoládu. Ale nemám rada čokoládovú zmrzlinu, kakao, čokoládový puding, čokoládové koláče. (Lava cakes sú výnimka, pravdepodobne preto, že majú tak blízko k čokoláde, ako sa len dá.) Takže čokoládových koláčov sa u nás veľa nepečie (brownies sú výnimka, ale väčšinou ich ani neochutnám). 

No ale Kika už od minulého leta snívala o čokoládovej torte, tak som si vypýtala recept a skúsila ju na jej narodeniny. Na môj vkus príliš veľa (čokoládového!) krému, ale osadenstvo bolo veľmi spokojné, tak recept odkladám aj na iné prílžitosti.

cesto:
9 bielkov
300g práškového cukru
300g namletých orechov

krém:
9 žĺtkov
200g horkej čokolády
250ml šľahačky
250g masla
50g cukru

ostatné:
kyslý (napríklad ríbezľový) lekvár
ovocie

Na papier na pečenie nakreslíme ceruzkou štyri kruhy (napríklad podľa vhodnej pokrievky na hrniec). Mne na tunajšie podlhovasté plechy nezmestili na jeden plech dva kruhy, ale na tie, ktoré mám doma na Slovensku, by to asi išlo.

Z bielkov ušľaháme sneh. Potom na menšej rýchlosti všľaháme cukor. A nakoniec ručne varechou jemne primiešame orechy. Cesto rozdelíme na štyri časti a rovnomerne rozotrieme na pripravené kruhy. 

Pečeme na 150C asi 20 minút, kým sa navrchu nevytvorí jemná “škrupinka” a cesto trochu zmení farbu. Upečené cestá necháme na papieroch. 

Kým sa cestá pečú, nad parou roztopíme čokoládu, pridáme šľahačku a žĺtky a šľaháme do stuhnutia. Nebude to úplne tuhé, stačí taká konzistencia ako obyčajná vyšľahaná šľahačka. Necháme vychladnúť. Medzitým vymiešame maslo s cukrom a potom ho vmiešame do vychladnutiej šľahačky. 

Potom skladáme: plát – krém – plát – lekvár – plát – krém – plát. Krému je veľa, skoro polovica ostane a môže sa použiť navrch a na zarovnanie bokov, prípadne ešte aj na zdobenie. Ja som ešte časť odložila aj do mraziaka, lebo sme na zdobenie použili čučoriedky. Pláty treba prenášať ešte na papieri, aby sa nelámali: aj s papierom preklopiť na tortu a papier potom opatrne odlepiť. (Aj keď sa to cestou poláme, nie je to žiadna tragédia, krém to zachráni.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.