Vojna na Ukrajine, deň 31, už je to mesiac

Rozmýšľanie nahlas a zopár predpovedí, vojnové zločiny takmer vynechávam (nie preto, že by neboli dôležité, alebo že by nebolo treba si ich pripomínať…):

  • Rusko čaká porážka, len nie je ešte úplne jasné v akej forme. Môže to byť katastrofické a z nášho pohľadu zrazu, keď odrezaným ruským vojakom dojde morálka a zásoby. Môže to byť aj pomalé a po častiach, lebo sa to pravdepodobne nestane všade naraz. Môže sa to ťahať, ak sa im podarí ako-tak doriešiť zásobovanie.  
  • Ale kým sa to stane, mierové rokovania nemajú veľkú šancu. Neviem si predstaviť kompromis, ktorý by bol prijateľný pre obe strany. Na to sú už straty príliš veľké.
  • Zelensky hovorí, že Ukrajina by schvaľovala mierovú dohodu v referende. Ako? Naozaj, ako? Usporiadať referendum aj v mierových podmienkach chvíľu trvá. Oni tam teraz nemajú mierové podmienky, takže by to bolo logisticky aj časovo náročnejšie ako inokedy. A aj keby do toho nejako išli, ako by to referendum fungovalo s ruskými vojakmi stále na Ukrajine? Alebo by bolo až keď odídu? Ale potom ho už možno netreba? A všetci tí presťahovaní ľudia a tí za hranicami by sa na to referendum vrátili? Myšlienka pekná, ale v aktuálnej situácii nepoužiteľná. Mierové dohody musí schvaľovať vláda a/alebo parlament. 
  • Nech to dopadne akokoľvek, Rusko bude ešte dlho čierna diera. Dobyť ho nikto nepôjde a zvnútra si tam demokraciu nenastolia. Putin to má zrátané, či už ho zosadia/zneškodnia a následne vojna skončí, alebo ho zosadia/zneškodnia ako dôsledok toho, že vojnu viedol a prehral. Ale nech už si na jeho stoličku sadne ktokoľvek, osvietený liberárny demokrat to nebude. (Demokratka už vôbec nie, aj keď boli kedysi nejaké náznaky, že na vládnutie pripravuje svoju mladšiu dcéru.) A premena Ruska na niečo akceptovateľné… no asi teoreticky nie je nemožná, ale v krátkodobej budúcnosti určite nenastane. A aj keď vojna nejakým spôsobom skončí, oficiálne sankcie s nejakým oneskorením tiež, prakticky budú sankcie ešte nadlho. Pokiaľ bude v Rusku Putin alebo niekto jemu podobný, firmy sa nebudú úplne hrnúť ísť tam robiť biznis.
  • Západné krajiny by mali ponúknuť ruským vojakom a way out. Možnosť niekde normálne žiť, ideálne aj s asistenciou pri presťahovaní rodiny. Prakticky extrémne náročné, ale toto by mohol byť game-changer.   
  • Deti znamenajú moc. Ukrajina svoje deti chráni, ako sa dá. Aj tým, že ich nechá odísť. Ale veľa z nich sa nevráti. To bude v konečnom dôsledku pozitívna vec pre krajiny, ktoré ich aj s ich mamami príjmu, ale ďalší problém pre Ukrajinu. Amerika je hlúpa, že dáva limity (ale je dobre, že prijíma aspoň nejakých ľudí). 
  • Hovorí sa o plyne, rope a alternatívach. Podľa mňa stále nie dosť, ale je dobre, že táto situácia snáď urýchli prechod na čistejšie energie, aj keď to možno bude znamenať, že krátkodobo sa situácia zhorší. Nielen finančne, ale aj ekologicky (ak budú napríklad potrebné uhoľné elektrárne). Úplné odstrihnutie od ruskej ropy a plynu (teraz, nie do 2030) by malo byť ešte stále na stole. Bolo by to drahé a budúcu zimu určite náročné, ale možno predsalen urobiteľné, ak by súkromný sektor dostal dostatočne voľnú roku. A nebude na to lepší čas ako teraz. (Ukrajine sa podarilo odstrihnúť od ruskej elektriny.)
  • Ale prečo sa tak málo hovorí o potravinovej kríze? Amerika a Európa z nej vykorčuľujú v rámci možností ok, ale neviem, či zvyšok sveta bude mať rovnaké šťastie (ako mali napr. keď si Amerika a Európa nakúpili vakcíny proti Covidu, ale epidémia v krajinách tretieho sveta nebola až taká hrozná, ako mohla byť). 
  • Čína. Nechce to povedať úplne na plnú hubu, ale je silno pro-Putin. Ťažko odhadnúť, koľko z toho je naozaj pro-Putin a koľko z toho vyhliadka na kus koláča, ktorý ju čaká, keď sa Rusko nemá kam inam obrátiť. Čína sa pozorne pozerá. A učí. Toto môže byť ešte veľký problém.
  • Podobne ako s obnoviteľnými zdrojmi energie, táto vojna (aj keď s krátkodobým zádrhelom) urýchlila niečo, k čomu by aj tak došlo – akési preusporiadanie sveta, koniec nations/states tak, ako ich dnes poznáme. Ukazuje sa, že OSN a podobné snahy sú bezzubé, keď niektorí nechcú hrať podľa pravidiel. Aktuálny finančný systém sa dá použiť ako zbraň, ale to nebude fungovať viackrát. Veľké korporácie sú partneri na úrovni vlád. Ťažko sa predpovedá, ako sa to celé utrasie, ale minuli sme si pár desaťročí relatívneho pokoja, čaká nás niekoľko neľahkých rokov hľadania nového ekvilibria. Treba sa oň aktívne zaujímať a snažiť ovplyvniť, lebo ak sa necháme len unášať, môže to dopadnúť všelijako.    

Ešte zopár liniek:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.